Pula i njene znamenitosti

Brijuni

Brijuni su otočje i nacionalni park u Jadranskom moru, na hrvatskom dijelu Jadrana. Nalaze se koji kilometar zapadno od istarske obale, nasuprot mjesta Fažana, te se sastoje od 14 otoka i otočića ukupne površine 33,9 km². Dva najveća otoka su Veliki Brijun 7 km² i Mali Brijun 1,7 km², a manji su Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim.

Amfiteatar

Amfiteatar u Puli ili Pulska Arena najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Uspoređujući ga s više od 200 rimskih amfiteatara, plašt pulskog amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu, te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana.

Augustov hram

Augustov hram je dobro očuvani rimski hram u centru Pule na središnjem gradskom trgu Forum. Hram koji je posvećen prvom rimskom caru Augustu sagrađen je za vrijeme careva života između 2. pr. Kr. i njegove smrti 14. godine nove ere. Nalazi se na podiju s tetrastilnim prostilnim trijemom s korintskim stupovima. Građen je u zahtjevnoj tehnici opus isodomum. Dimenzije hrama su 8 m sa 17.3 m.

Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište u Puli izgrađeno je vjerojatno u 1. stoljeću na istočnoj padini pulskog brežuljka podno starog Castruma. Zauzimalo je znatno veći prostor od onog danas vidljivog, jer nisu do kraja završena arheološka istraživanja. U Malom rimskom kazalištu ostali su sačuvani ostatci temelja scenske zgrade i dijelovi polukružnog gledališta koji su dijelom rekonstruirani. Do kazališta su vodila, a i danas vode, Dvojna vrata. Ispod kazališta je zgrada nekadašnje njemačke gimnazije u kojoj je od 1930. smješten Arheološki muzej Istre s bogatim fundusom prapovijesnih, antičkih i ranosrednjovjekovnih arheoloških spomenika iz cijele Istre.

Povijesni i pomorski muzej

Povijesni i pomorski muzej Istre nalazi se na najvišem brežuljku u Puli, na nadmorskoj visini od 32,4 metra, između mora i brežuljaka Arene, Zara i Sv. Mihovila, u adaptiranoj mletačkoj utvrdi. Na brežuljku danas dominira povijesna barokna utvrda iz 17. stoljeća, podignuta u blizini mora, ponad bogatog izvora pitke vode – Nimfeja, koji se koristio još u antičko doba. No, kontinuitet naseljenosti na ovom brežuljku seže u početak 1. tisućljeća pr. Krista, kada je na ovom mjestu postojala prapovijesna gradina – naselje Histra, predrimskih stanovnika Istre. Bilo je to jedno od preko 400 pretpovijesnih histarskih gradinskih naselja na području Istre i prvo naselje na području današnje Pule.

Zerostrasse

Pulski podzemni tuneli, Zerostrasse, prostiru su gotovo ispod cijele Pule, a nastali su tijekom Prvog svjetskog rata za potrebe sklanjanja ljudi u slučaju zračnih napada na grad. Podzemni sustav tunela sastojao se od skloništa, rovova, galerija i prolaza, ali i spremištima za streljivo i komunikacijskim hodnicima. Svaki brežuljak u najužoj jezgri grada bušio se i kopao te je na taj način stvorena rasprostranjena tunelska mreža.